2103310553 6932318882 Μαυρομιχάλη 7, Αθήνα h.tsiliotis@gmail.com
hero image
 
 
 
 

Χαράλαμπος Τσιλιώτης
Αναπ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Δρ.Ν., LLM. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

 

Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 1984 - 1989.

Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Ruprecht-Karls- Universität της Χαϊδελβέργης στην Γερμανία, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master) το 1991 και αναγορεύτηκε Διδάκτορας Νομικής του ιδίου

Πανεπιστημίου το 1998 με θέμα «Η συνταγματική προστασία της ελευθερίας του ανταγωνισμού και η επίδρασή της στις σχέσεις Ιδιωτικού Δικαίου».

Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Friedrich Naumann. 

Έχει διατελέσει ακαδημαϊκός επισκέπτης των Νομικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, των Ινστιτούτων Max-Planck της Χαϊδελβέργης και του Αμβούργου και του Wolfson College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.


Επαγγελματική σταδιοδρομία

• Είναι Δικηγόρος από το 1990 με συνεχή και ενεργή παρουσία μέχρι και σήμερα στην δικαστηριακή πρακτική και στις τρεις δικαιοδοσίες των δικαστηρίων (πολιτική, ποινική και διοικητική) έχοντας υπερασπιστεί υποθέσεις ενώπιον και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
• Είναι έμμισθος Δικηγόρος του e-ΕΦΚΑ και τακτικός εξωτερικός συνεργάτης του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αναλαμβάνοντας κυρίως υποθέσεις στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Έχει διατελέσει:

• Ειδικός σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης την περίοδο 2004 - 2009 με ιδιαίτερη ενασχόληση στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
• Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού την περίοδο 2008-2009.
• Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο Αύγουστος 2014 - Ιανουάριος 2015.
• Αναπληρωματικό Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας και του Τμήματος και παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
• Από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
• Τον Νοέμβριο του 2021 μετά από πρόταση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού επελέγη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Βουλής των Ελλήνων αναπληρωματικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, θέση στην οποία είναι μέχρι σήμερα.
• Τον Σεπτέμβρη του 2023 επελέγη από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
• Τον Απρίλιο του 2010 εξελέγη ομόφωνα Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από τον Οκτώβριο του ιδίου έτους διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Τον Ιούλιο του 2021 εξελέγη ομόφωνα στην θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Συνταγματικό και Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
• Από τον Μάρτιο του 2023 διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
• Έχει διδάξει Συνταγματικό Δίκαιο (Θεμελιώδη δικαιώματα) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δημόσιο Δίκαιο σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΙ Πειραιά.
• Έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες επιστημονικές εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά. 
• Πέραν της διδακτορικής του διατριβής έχει μία δεύτερη μονογραφία στα γερμανικά και πάνω από 150 δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.
• Πρόσφατα συνέγραψε και δημοσίευσε μονογραφία με θέμα «Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) υπό το πρίσμα του Ενωσιακού και Βρετανικού Συνταγματικού Δικαίου», Εκδόσεις Π. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2020.
• Είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαφάνειας και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιολόγων, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, της Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών, της Ένωσης Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου, της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών και της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων.
• Είναι μέλος των Επιστημονικών και Συντακτικών Επιτροπών στα επιστημονικά περιοδικά Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, Θεωρία και Πράξη Διοικητικού Δικαίου, Διοικητική Δίκη, Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Δικαιώματα του Ανθρώπου.
• Μιλάει ως ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

 Επικοινωνήστε μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή τον προγραμματισμό ραντεβού.